Egyesületünkről:   

Kicsi falunk Isaszeg példaértékű győzelemmel írta be nevét a történelembe. 1848 április 6.-án a szabadságharc hadserege meghátrálásra kényszeríttette az osztrák csapatokat a királyerdőnél. Görgei, Damjanich, Klapkam Aulich és a többi mártírhalált halt tábornok és közkatona áldozatvállalásának el nem feledésére jött létre baráti társaságunk. Közösségünk példaképei azok a katonák, akik több száz esztendeig megtartották hazánkat áldozatkészségükkel, vitézségükkel, hazaszeretetük fel nem adásával, a hazánkért tett untalan fáradozásukkal. Úgy éreztük mi sem sajnálhatjuk a fáradtságot és a hagyományőrzésünkkel a jelen és a jövő nemzedékének is át kell adnunk azt a nagy értéket, melyet ezek az emberek örökül hagytak ránk. E célból alakult meg 2004 tavaszán egyesületünk. Isaszeg védőszentje nevét vettük fel így lett Szent Márton Hagyományőrző Egyesület. Szeretnénk hűek maradni védőszentünk cselekedeteihez és életútjához. Szeretnénk jobban megismertetni a világot Magyarország, Európa bástyája vitézségének cselekedeteivel, emberségességével. Ezer évig védtük Európa határait és áldoztunk a magyarság lassú pusztulásával. Ezért lett jelmondatunk: Tiszteld a múltad, hogy legyen jövőd. Egyesületünk céljai: hagyományőrző programok, előadások szervezése határainkon belül és azon túl is. Lovas katonai bemutatók létrehozása, korhű csataimitációk megszervezése, valamint szabadidős lovassport tevékenységekben való részvétel és rendezés. Szeretnénk ha több élő történelemóra, előadás jönne létre az iskolákban. Településünk megismertetése történelmi múltjával, illetve környezetével, szépséges tájaival, mely kiindulópontja lehet a helyi turisztika alapkő letételénél. Ami később országos illetve nemzetközi huszártalálkozók színhelye lehet, nyári rendezvénysorozatok célállomása. A hétvégi belföldi kirándulók, fiatalok, családok túra útvonala, célállomása jöhet létre. A természet megismertetése gyalogos, kerékpáros, lovas csillagtúrák létrehozásával igényt teremt a falusi vendéglátásra, szálláshelyek kialakítására a település régi arculatának megtartására, ápolására. Egyesületünk részt vett régiós és nemzetközi lovas és hagyományőrző rendezvényeken, illetve versenyeken. Rendszeresen részt veszünk a felvidéki hadjáratokon és így nagyon jó kapcsolatokat alakítottunk ki az ottani hagyományőrző egyesületekkel. Minden évben részt veszünk a Tavaszi Hadjáraton, melynek kiemelt állomása Isaszeg. Helyi rendezvények kialakításában, lebonyolításában lelkesen veszünk részt. Ez alatt a pár év alatt sok országos elismerésben részesültünk.
Rendszeresen szerepelünk a Budai Várban, a Népligetben és a legtöbb fővárosi rendezvényen.
Ebben az évben meghívást kaptunk a Nemzetközi Hadik András emléktúrára Németországba. 10 huszár képviselte Magyarországot közülük kettő a mi
emberünk volt. Egyesületünk tagja a Magyar Hagyományőrző Világszövetségének és a Magyar Huszár és Katonai Hagyomány Szövetségének. 2008-ban már ötödször rendeztük meg az egyesületünk által létrehozott Puszták Népe Lovasviadalt. A három napos rendezvény már nemzetközivé nőtte ki magát. Hagyományőrző felszerelésben és viseletben zajlik a versenyzés. A viadal alatt folklór bemutatókat nézhet a közönség. Napközben a hagyományos ételek főzőversenye is sok érdeklődőt vonz a rendezvényre. A gyerekeket játszóház keretében ismertetjük meg rég elfeledett játékokkal, termésekből, terményekből kreatív alkotásokat készíthetnek szakavatott vezetőkkel. Egyre többen fedezték fel környezetünk valós értékeit és több és több ember cselekszik jót a jelenben a jövőért.